Čchi-kung jako životní styl

Hledáte ucelený systém cvičení a meditace, který by vám pomohl vzít lépe život do vlastních rukou? Přemýšlíte, že byste začali s čchi-kungem, ale nejste si jistí, jestli vám to stojí za to? Už čchi-kung cvičíte, ale nevíte, jestli vám dává všechno, co od něj můžete čekat?

Čtěte dál a za chvíli budete mít jasno.

Posun v kvalitě života, jako když poprvé otevřete oči

Představte si, že byste celý život žili ve společnosti, která neuznává zrak. Všichni nosí přes oči pásku, nebo tmavé brýle a je nepředstavitelné, že by někdo oči otevřel a rozhlédl se kolem. Ostatní by ho hned označili za blázna a nebezpečného člověka a vyhnali ze svého středu. Nejste si úplně jistí, proč to tak je, ale nikdo zrak nepoužívá, a tak ani vás nenapadne, že byste to měli mít jinak.

Jednoho dne potkáte člověka z jiné země (říkejme mu třeba Lee),který vám vypráví o tom, co všechno vidí a o kolik je život se zrakem jednodušší a lepší.Představa vidoucího života vás nadchne. Chcete to také umět, být svobodnější, mít méně překážek, dokázat víc, než ostatní. Lee vás rád naučí oči používat, protože ví, že vám tím ohromně pomůže.

Přesně takový posun v kvalitě vašeho života nastane, když objevíte čchi-kung a díky němu se naučíte pracovat se svou životní energií – čchi, o jejíž existenci většina lidí ve vašem okolí nemá tušení. Už se nikdy nebudete chtít vrátit zpátky a budete se divit, jak jste to mohli bez čchi-kungu zvládat.

Jako konkrétně to vypadá?

Zkušenost s energií čchi

Na začátku musel přijít Lee a vyprávět vám o životě s otevřenýma očima. U toho ale nezůstalo. Lee vás podpořil, abyste si sundali pásku z očí, oči otevřeli a měli reálnou zkušenost s tím, když zrak používáte.

S čchi je to úplně stejné. Na začátku musí přijít někdo, kdo vám vaši čchi ukáže, abyste s ní měli reálnou zkušenost. Je to, jako když vám někdo poprvé vypráví o čokoládě a vy vůbec netušíte, o čem mluví. Zaujme vás ale, že má mít čokoláda lahodnou chuť a začnete si představovat, jaké to asi je, dát si jí do pusy.

Stejně tak si můžete představovat, jaké to je, vnímat svou čchi. Jenže jakákoli představa je pořád jen představou a zůstane jí do doby, než budete mít reálnou skutečnost. Zkrátka přemýšlet o čokoládě a jíst ji, jsou dvě hodně různé věci. 🙂

Objevení čchi je přesně z toho důvodu nezbytnou součástí všech stylů čchi-kungu. Proto na našich seminářích i webinářích učíme své studenty, jak energii objevit a vnímat. Je to pro nás tak důležité, že to učíme i v našich orlích lekcích zdarma a dokonce jsme kolem kultivace čchi postavili celý projekt Umění energie.

Cvičení dělá mistra

Sundali jste si pásku z očí a ochutnali, jaké je to vidět. Když se ale poprvé rozhlédnete kolem sebe, nejspíš toho moc neuvidíte. Vaše oči budou zahlcené tím množstvím světla a barev, takže nedokáží rozeznávat tvary ani různé detaily. K tomu, aby to vaše oči dokázaly a vy jste viděli jasně a ostře, je potřebujete cvičit.

Když objevíte čchi, tak se taképotřebujete cvičit, abyste zjistili, jaké jsou její projevy a v čem vám může být užitečná. Začínáte objevovat, jak proudí ve vašem těle a jak je důležitá pro to, abyste se cítili plní života, všechno ve vašem těle fungovalo, jak má a byli jste silní.

Cvičení čchi-kungu je velmi příjemné, což vás dosvědčí každý, kdo se s ním setkal. Necháte své tělo, aby se pohybovalo v pomalých, jednoduchých pohybech a uvolnilo napětí, které jste v něm nastřádali.

Čchi-kung vás naučí vnímat i to, kolik čchi jste dostali do vínku od svých rodičů a kolik jí zrovna máte. Díky tomu s ní neplýtváte, ale naučíte se ji využívat efektivně. Nejedete v životě systémem brzda plyn, který zbytečně opotřebuje vaše tělo a vyčerpá vás. Probudili jste svou chuť do života a neklesáte na mysli, bez ohledu na to, co se děje kolem vás.

Nemoc vás nezaskočí a lék máte vždy po ruce

Určitě už se vám stalo, že jste onemocněli a netušili, jak se to stalo a možná ani, co s tím můžete udělat. Přemýšlíte, zda se svěřit do rukou západní nebo tradiční čínské medicíny, hledáte pomoc na internetu, nebo mezi svými přáteli. Nemáte zdraví ve svých rukách a musíte čekat a doufat, že vám někdo pomůže.

S čchi-kungem zjistíte, že to jde i jinak. Ostatně čchi-kung stál u začátků tradiční čínské medicíny, jednoho z nejstarších medicínských systémů na světě.

Především vás nemoc nepřekvapí. Nemoc je projevem nerovnováhy vaší životní energie (čchi). Tu díky čchi-kungu dobře vnímáte a včas si všimnete, že se v energetických drahách (meridiánech) vašeho těla špatně pohybuje. To je začátek nemoci a vy o něm víte včas.

Hlavně ale máte díky čchi-kungu spoustu možností, jak energii do rovnováhy vrátit (léčivé zvuky a pohyby, dechová cvičení, léčivé postoje, harmonizační praxe, meditace pro zbavení se stresu a uzdravení emocí, a řadu dalších). Když to uděláte v době, kdy je nerovnováha jen na úrovni energie, všechno se spraví a žádná nemoc se neprojeví. Pomohli jste si sami, protože víte, co a jak máte udělat, abyste si zdraví udrželi. Je přitom jedno, jestli vás trápí rýma, špatné zažívání nebo duševní potíže. Vyzkoušet si čchi-kung a jak vám pomáhá obnovit rovnováhu, si můžete hned se 3 orlími lekcemi zdarma.

Máte jasno

Když se snažíte vnímat ve svém životě detaily a poznávat svět s nově objeveným zrakem, narazíte na jednu potíž. Všimnete si, že se chvilku na něco soustředíte, třeba rozkvetlou růži, a než se nadějete, jste myšlenkami někde jinde. Tohle zjištění vás rozruší. Chtěli jste se přece soustředit na růži a místo toho se vracíte ke vzpomínkám nebo plánujete budoucnost! 

Díky této zkušenosti objevíte, jak důležitá je pro vaši životní pohodu vaše mysl. Tatotiž rozhoduje o tom, jestli budete v životě spokojení, nebo nespokojení. Tomu rozumíte a víte, že máte v mysli nahranou spoustu programů z minulosti ohledně toho, co byste měli a neměli a že většina z nich vám moc nefunguje. Už máte dost toho, že vás ovládají. Přečtěte si víc o tom, jak vám čchi-kung pomůže zbavit se negativních zvyků. Je vám jasné, že potřebujete najít sílu na životní změnu, a právě tu vám čchi-kung dodá. Pak můžete začít měnit věci k lepšímu krok za krokem se 3 jednoduchými pravidly pro úspěšnou životní změnu.

Nechcete, aby se vaše nově objevené oči dívaly, kam ony chtějí a ne tam, kam chcete vy. Stejně tak nechcete nechat svou mysl, aby vás podle zastaralých programů vedla životem tam, kam ani sami jít nechcete.

Proto se rozhodnete zklidnit mysl pomocí meditace a uděláte z ní velmi užitečný nástroj. Díky klidu mysli získáte nadhled a jasno. Víte, kde v životě jste a kam chcete jít. Vy sami, svobodní a s pocitem hlubokého smyslu v tom, co děláte a zažíváte.

Odpověď v kostce

Ovládat čchi-kung znamená umět efektivně pracovat se svým tělem, myslí i životní energií. Znamená to být pánem nebo paní svého života, zdraví a spokojenosti se sebou i svým životem.

Dobrý učitel čchi-kungu vás naučí nejen pohybovou sestavu, ale i samotnou práci s energií (čchi). Naučí vás čchi vnímat a používat v každodenním životě. Vysvětlí vám základy meditace, založené na metodách taoistů a buddhistů, která vede k většímu uvolnění, svobodě a rozvíjí vaši moudrost.

Máte si tedy čchi-kung do svého života přidat? Ano, pokud chcete takový život žít. Zažít si účinky čchi-kungu sami na sobě můžete hned teď s našimi orlími lekcemi zdarma.

Pavel Simon
Hlavní instruktor čchi-kung Orel v hnízdě
Komentáře