Čchi-kung jako součást tradiční čínské medicíny

K tradiční čínské medicíně (TČM) se obrací čím dál více lidí, kteří jsou zklamaní z přístupu lékařů západní medicíny, nebo z toho, že jim západní medicína nedokázala pomoci s jejich zdravotními obtížemi.

Pokud patříte mezi tyto lidi, určitě budete chtít vědět, co vám čínská medicína může nabídnout, a jak si jejími prostředky ve spojení s cvičením čchi-kung můžete pomoci sami už teď.

Jak poznat dobrého praktika TČM

Kvalita terapeutů čínské medicíny je různá, stejně jako je různá kvalita západních lékařů a vůbec lidí ve všech profesích. Někdo je prostě lepší a někdo horší.

Dobrého praktika TČM ale poznáte vcelku snadno už podle toho, jak vás vyšetří. Oproti svému západnímu kolegovi nemůže spoléhat na laboratorní vyšetření a moderní zobrazovací metody. Základními diagnostickými nástroji jsou pro něj jeho smysly.

Jak probíhá vyšetření podle TČM

Od chvíle, kdy vstoupíte do ordinace, vnímá praktik TČM vaše držení těla, chůzi, rychlost nebo vláčnost pohybů, temperament, barvu obličeje, sílu hlasu nebo pevnost stisku podané ruky. Bude ho také zajímat, kolik životní energie vám bylo dáno do vínku. Pak naslouchá vašim potížím a přesně cílenými otázkami se vyptá na vše, co potřebuje vědět, aby si udělal o vás a vašem zdraví komplexní představu.

Po pohovoru by mělo následovat vyšetření vašeho jazyka pohledem a vašich pulzů pohmatem. Pohovor, jazyk a pulz jsou tři základní diagnostické metody, které by nikdy neměly chybět. K nim může v závislosti na tom, co se dozví, přidat vyšetření energetických drah palpací, aby zjistil, jak ve vašem těle koluje životní energie (čchi).

Z pohledu tradiční čínské medicíny je nemoc projevem nerovnováhy a terapeut se proto snaží zjistit, kde se nerovnováha ve vašem těle vzala a jak se vyvíjela v čase, aby se dokázal postupně dobrat až její příčiny. To mu umožní podniknout kroky k tomu, aby vás nasměroval zpátky ke stavu rovnováhy a dobrého zdraví.

Jaké jsou prostředky léčby v TČM

Léčba spočívá primárně v ovlivnění toho, jak ve vašem těle proudí životní energie (čchi) a v jejím doplnění. K tomu může lékař TČM použít akupunkturu, kdy napichováním tenkých jehel do určitých bodů mění proudění čchi ve vašem těle. Může použít i bylinnou terapii, aby doplnil to, co vašemu tělu chybí a umožnil mu lépe fungovat. Součástí fytoterapie bývá většinou i úprava vašeho jídelníčku. Hlavně vám ale doporučí nějaké cviky z čchi-kungu, které můžete cvičit doma a kterými své uzdravení urychlíte a podpoříte.

Akupunktura, fytoterapie a čchi-kung jsou nástroji alternativní medicíny, jakou je i TČM.
Akupunktura a léčba bylinami jsou v TČM častými nástroji léčby

Právě to, že se na zlepšení svého zdraví můžete sami podílet, je největší výhodou a přínosem TČM. Oproti medicíně západní nejste jen pacientem, který ničemu nerozumí a musí počkat, až se na něj dostane místo na vyšetření a pak zase čeká, co s ním “udělá pan doktor”. Čínská medicína vám dává nástroje k tomu, abyste si dokázali pomoci sami. Nikdo jiný, než vy, totiž nemůže začít cvičit čchi-kung, nebo změnit to, co jíte. Přečtěte si slova našich studentů o jejich zkušenosti s čchi-kung.

Vyzkoušejte si účinky čchi-kung na vlastní kůži s Orlími lekcemi zdarma.

Uzdravte se dřív, než onemocníte

Čínská medicína zároveň nechce, abyste čekali na dobu, kdy budete skutečně nemocní a až potom své zdraví začali řešit. Podle starých Číňanů: “Začít se starat o své zdraví, když člověk onemocní, je jako začít kopat studnu, když dostanete žízeň.” Je to trochu pozdě. Daleko lépe je vůbec neonemocnět, a k tomu vám dává TČM skvělé nástroje. Tím nejdůležitějším je právě cvičení čchi-kung.

Čchi-kung je obecný název pro všechny metody, při kterých kultivujete svou životní sílu (čchi). Jeho techniky stály před tisíci let u základů TČM, která se z něj postupně vyvinula. Přečtěte si víc o tom, jak se čchi-kung a tradiční čínská medicína vyvíjely.

Co vás čchi-kung naučí

První věc, kterou se v čchi-kungu naučíte, je opravdu se uvolnit. Dostanete ze svého těla i mysli všechno napětí a stres, které jste zatím nahromadili. Ruku v ruce s uvolněním pak přijde větší citlivost na proudění energie a potřeby vašeho těla. Schopnost vnímat čchi v těle je přitom pro vaše zdraví klíčová a představuje zásadní výhodu.

Když dokážete vnímat proudění čchi ve svém těle, budete přesně vědět, který vnitřní orgán je aktuálně nejslabší a zároveň budete znát čchi-kungové techniky, pomocí kterých ho můžete posílit. Naučíte se rozproudit energii v místech, kde energie stagnuje a osvobodíte se tak od bolestí. Budete jasně vnímat, co je pro vaše tělo prospěšné a co ne, ať už je to jídlo, situace nebo druzí lidé. Zároveň se naučíte, jak najít sílu něco v životě změnit a osvobodit se tak od toho, co vám nedělá dobře. Pomocí jednoduchých 3 pravidel pro úspěšnou životní změnu pak můžete zařadit do svého života to, co vám prospívá a dělá vám radost.

Čchi-kung jako cesta k vašemu zdraví

O čchi-kungu si můžete dlouze číst a přemýšlet o něm, ale opravdovou změnu v kvalitě vašeho života zažijete až ve chvíli, kdy ho začnete cvičit. Naštěstí není čchi-kung nic složitého a můžete s ním začít teď hned s našimi videi zdarma, kde vás naučím tři základní zkušenosti čchi-kungu – stabilitu, uvolnění a pomůžu vám vzít čchi do svých vlastních rukou (doslova). Cviky vycházejí ze systému čchi-kung Orel v hnízdě, který byl vytvořený pro nás, moderní lidi, kteří trpí stresem a mají omezený čas s tím něco dělat.

Na moudrost tradiční čínské medicíny a jejich alternativních léčebných postupů, stejně jako na čchi-kung, se můžete spolehnout i v uspěchaných dnech západního životního stylu.

Pavel Simon
Hlavní instruktor čchi-kung Orel v hnízdě
Komentáře