Proč je zdravé být občas nemocný?

Nejspíš si přejete být stále zdraví a nikdy nemocní. Takové přání je pochopitelné, paradoxně však zdraví příliš neprospívá. V tomto článku se dozvíte, proč je dobré být občas nemocný, a jak být nemocný, abyste svou dnešní nemocí vylepšili své zdraví do budoucna.

Vyhněte se slepé uličce

Dnešní doba po nás chce, abychom byli stále výkonní, překypovali životní energií a elánem. Abychom to zvládli, musíme být zdraví. Každá nemoc nám totiž brání v podávání výkonů tím, že nás připraví o energii, případně nás rovnou pošle do postele s horečkou, bolestí zad či kloubů, nebo jinou nepříjemností. Proto se snažíme každý náznak nemoci ze svého života co nejrychleji odstranit. Bereme léky na bolest, proti alergii, proti zvýšené teplotě, stříkáme si do nosu a děláme spoustu dalších věcí, které mají potlačit projevy přicházející nemoci.

Nejspíš už sami dobře víte, nebo aspoň tušíte, že tudy cesta nevede. Potlačení symptomů se možná vyplatí krátkodobě, protože si ještě chvíli svou výkonnost udržíte. V dlouhodobém horizontu ale napáchá daleko větší škody, než kdybyste nemoc nechali proběhnout. 

Proč to tak je?

Obranná čchi a vnější škodliviny

Z pohledu čchi-kungu a čínské medicíny se na imunitě podílí tzv. obranná čchi, která proudí v pokožce a vystupuje i nad její povrch (v článku mají slova imunita a obranná čchi pro zjednodušení stejný význam). Úkolem obranné čchi je chránit nás proti různým škodlivinám, které by mohly vstoupit do těla, způsobit nerovnováhu a následně nemoc.

Vnější škodliviny nejčastěji souvisejí s prostředím, ve kterém se nacházíme, a že mají neblahý vliv na zdraví, víme všichni díky tomu, jak o nich mluvíme. Už jste určitě slyšeli někoho, kdo nemohl otáčet hlavou, protože mu nafoukal na krk studený vítr (na ulici nebo z klimatizace). Nebo někoho, kdo se dost neoblékl, vstoupil do něj v zimě chlad a on má rýmu a kašel, protože prochladl. Případně někoho, kdo byl v parném létě venku bez pokrývky hlavy na přímém slunci a večer měl horečku, zvracení a průjem z úpalu

Vnější škodlivinou, nebo jak se hezky v čínské medicíně říká vnějším rozvracečem (míněno naší vnitřní rovnováhy), nemusí být jen vítr, chlad nebo horko. Mohou jimi být i viry a bakterie, které se do nás snaží dostat.

Právě je dokáže silná obranná čchi udržet mimo tělo, a tak jim zabrání v tom, aby narušily naši vnitřní rovnováhu a způsobily nemoc.

Imunita jako dveřník

Jak to obranná čchi udělá? Ovládáním povrchu těla. Když se příliš ohřejeme, například v důsledku fyzické námahy, otevře obranná čchi povrchspustí pocení. Díky tomu se tělo začne ochlazovat a obnoví se rovnováha, kterou horko hrozilo narušit. Pokud na tělo útočí vnější chlad, obranná čchi povrch zavře, aby se chlad nedostal dovnitř a vy můžete mít třeba i husí kůži.

Obranná čchi, imunita, tak funguje jako dveřník, který otevírá a zavírá povrch těla. Aby to zvládal dobře, musí být schopen dvou věcí.

1) Musí být citlivý a vědět, kdy povrch otevřít a kdy ho zavřít. Když k vám domů přijde na návštěvu kamarád,  kterého jste navíc pozvali a těšíte se na něj, musí dveřník vědět, že má otevřít. Když dorazí k vašemu bytu podomní prodejce hrnců, se kterým se určitě bavit nechcete, musí dveřník vědět, že mají dveře zůstat zavřené.

2) Váš dveřník musí vědět, jak se dveře zavírají a otevírají.

Umíte si jistě představit, že když váš dveřník neví, koho pustit dovnitř a koho ne, bude vám to působit potíže. Pustí totiž dovnitř nevhodné lidi a ty vítané nechá venku. Pokud neumí dveřník dveře ovládat a nechá je stále otevřené, zavřené, nebo někde mezi tím, nebude to o moc lepší.

Jak vyškolit obrannou čchi (imunitu)?

Obranná čchi se stává lepším v tom, co dělá, jenom praxí. Čím víc různých škodlivin za život potkáte, tím lépe dokáže vaše obranná čchi rozlišit, které pustit dovnitř a které ne, a jak se s těmi škodlivými poprat, když už se náhodou dovnitř pozvou samy. 

Když je vnější škodlivina slabá, její odražení ani nepoznáte. Když je silná, začne s ní vaše obranná čchi bojovat. 

To se nejdřív projeví tím, že vámi projede zima a vám už jen pomyšlení na chlad nebo vítr bude hodně nepříjemné. To obranná čchi zavřela povrch vašeho těla a začíná se prát se škodlivinou, která se dere dovnitř. Tělo začíná vytvářet protilátky a k tomu si leckdy přitopí zvýšením tělesné teploty. Když je boj úspěšný, teplota (a někdy horečka) vrcholí a začínají se očišťovat sliznice (objeví se rýma, vlhký kašel nebo průjem). Po pár hodinách nebo dnech je konec a vaše imunita se může poplácat po ramenou za to, že všechno dobře zvládla. Naučila se, že zrovna tahle škodlivina je nebezpečná, jak ji překonat a příště ji spolehlivě nechá za dveřmi.

Co určitě nedělat?

Potíž nastane ve chvíli, kdy se na místo spolehnutí se na svou obrannou čchi, pustíte do potlačování symptomů. Vezmete si lék na teplotu, potlačíte kašel, kterým se tělo zbavuje hlenu nebo zarazíte průjem, kterým odchází škodlivá horkost. V takovou chvíli nastanou dvě věci. 

Zaprvé se škodlivina z těla úplně nevyloučí a jen se přesune jinam (nebude vás bolet v kříži, ale v kolenou, nebudete mít průjem, ale arytmii). Zadruhé říkáte své imunitě, aby se nesnažila. Ona to možná zkusí příště ještě jednou, ale pokud symptomy znovu potlačíte, přestane se snažit a dveřník nechá dveře otevřené nebo zavřené.

Otevřené dveře vedou k tomu, že chytnete každou nemoc, se kterou se potkáte, případně se vaše obranná čchi zblázní a bude bojovat proti všemu přehnanou reakcí (alergie, autoimunitní onemocnění).

Zavřené dveře vedou k tomu, že sice budete dlouho vypadat zdravě a možná budete i nadšení z toho, že zatímco jsou druzí nemocní, vás nic nedostane. To ale bohužel trvá jen do doby, než přijde škodlivina dostatečně silná na to, aby vaše dveře prorazila. V takovém případě dochází ke zhroucení obrany a imunity, což je vážný stav, který se léčí jen obtížně.

Proč je zdravé být občas nemocný?

Dveřníka vaší imunity je třeba cvičit a dát mu důvěru, že svou úlohu zvládne. Je totiž lepší, strávit pár dnů v posteli a naučit ho, jak se příště nemoci ubránit, než sice fungovat dál, ale s potížemi, které se potáhnou několik týdnů a budou se opakovaně vracet.

Své zdraví nejlépe podpoříte, když se přidržíte následujících pravidel:

  1. Naučte se vnímat, co se děje ve vašem těle, v systému energetických drah (meridiánech) a na úrovni obranné čchi. Cvičte čchi-kung, abyste svou citlivost na energii zvětšily a abyste posílili obrannou čchi.
  2. Věnujte pozornost vnějším okolnostem a chraňte se před vstupem vnějších škodlivin odpovídajícím oblečením.
  3. Snažte se nepoužívat léky, které potlačují projevy nemoci, pokud to není absolutně nezbytné.
  4. Používejte osvědčené přírodní produkty a postupy.
  5. Dejte důvěru svému imunitnímu systému, berte ho jako parťáka v nouzi a pečujte o něj. Mnohokrát se vám to v životě vyplatí a vrátí.
Tagy:
Pavel Simon
Hlavní instruktor čchi-kung Orel v hnízdě
Komentáře