Meridiány – řeky života ve vašem těle a jak o ně pečovat

Asi už jste slyšeli o tom, že se energie (čchi) v těle pohybuje v energetických drahách, kterým se říká meridiány. Možná ale nevíte, co přesně meridiány jsou, jak vypadají, jaký mají význam pro vaše zdraví a životní pohodu a jak o ně pečovat.

Dobře fungující síť meridiánů je přitom pro vaše zdraví naprosto zásadní. Kdyby se o nich učilo už na základní škole, většina lidí by se v daleko lepším zdraví a psychické pohodě dožívala mnohem vyššího věku, a to už je docela dobrý důvod k tomu, si o nich něco přečíst.

Jak meridiány vypadají a proč nejdou vypitvat?

Západní medicína i tradiční čínská medicína se shodnou v jednom. Tělo není jen hromada svalů, kostí a vnitřních orgánů. V lidském těle proudí také energie, která se projevuje jako teplo, elektrické impulsy a magnetická síla a které staří Číňané začali říkat čchi. Přečtěte si víc o tom, co je čchi a zda je skutečná.

Přístupy západní a tradiční čínské medicíny se ale liší v názoru, jestli můžeme tuto energii vědomě ovládat a využít pro lepší zdraví. V podrobném článku „Je pro vás lepší západní nebo tradiční čínská medicína?“ se můžete dočíst o rozdílech a výhodách západního a východního přístupu ke zdraví.

Tradiční čínská medicína vychází z představy, že se čchi v těle nepohybuje chaoticky, ale následuje určité cesty, po kterých proudí. Tyto cesty vytváří velmi rozsáhlou a složitou síť, která zásobuje energií celé tělo a umožňuje vám žít a fungovat. Proto se tradiční čínská medicína i čchi-kung jako součást TČM, snaží udržet celou tuto síť energetických drah průchozí a naplněnou čchi.

Před časem mi jeden lékař západní medicíny řekl, že on na existenci meridiánů nevěří, protože se nedají “vypitvat”. Sám při operaci prý ještě žádný meridián neviděl. Takový postoj je pochopitelný, protože meridiány skutečně nejsou žádné trubičky, jako třeba cévy, které by vedly tělem, a byly by vidět na pitevně.

Meridián si můžete představit jako koryto řeky. Řekou přitom neoznačujeme její dno a břehy. Řeka je to, co proudí v nich. Stejně tak meridián není fasciální tkáň, která ohraničuje prostor, v němž se čchi pohybuje. Meridián je přímo tím prostorem a ten opravdu není vidět.

Existenci meridiánů jde ale ověřit jinak, než pitvou, a to měřením jejich elektrického potenciálu. Díky takovému měření se nejen dozvíte, kolik energie v nich je, ale také jako dobře nebo špatně proudí. My jsme účinky cvičení čchi-kung na energii změřili. Vyzkoušejte si vliv cvičení na vaši energii sami na sobě se 3 Orlími videi zdarma.

K čemu jsou meridiány dobré?

Meridiány jsou prostory, ve kterých se pohybuje čchi. Díky nim se čchi dostane do všech částí vašeho těla, které může vyživit a oživit. Bez dobře fungující sítě meridiánů mohou části vašeho těla trpět nedostatkem energie, což vede ke zhoršení jejich funkce.

Nejznámějších je 12 párů meridiánů, které odvozují své názvy od 12 vnitřních orgánů. 6 z nich najdete na pažích (meridián plic, osrdečníku, srdce, tenkého střeva, tlustého střeva a trojitého zářiče) a 6 najdete na dolních končetinách (meridián sleziny, jater, žaludku, žlučníku, močového měchýře a ledvin). Stejné meridiány se nacházejí na pravé i levé straně těla.

Zjednodušeně řečeno se dá říct, že každý meridián má na starosti výživu jednoho z vnitřních orgánů. Vedle toho meridiány ovládají oblasti těla, kterými procházejí ony sami, nebo jejich odbočky a spojnice. V tom připomínají nejen velkou řeku, jako je třeba Vltava nebo Labe, ale i menší řeky, které se do nich vlévají a také potoky, které se vlévají do těchto přítoků.

Jak poznáte, že vaše meridiány nefungují?

Když meridián neplní svoji funkci, nemůže vnitřní orgán dobře fungovat, protože se k němu nedostane dost energie. Pamatujete si kazetové přehrávače na baterie? Hudba z nich se u skoro vybitých baterií zpomalovala, až se její přehrávání nakonec úplně zastavilo. Málo čchi znamená špatnou funkci vnitřního orgánu a tím i zhoršení zdraví. Pokud vám špatně funguje nějaký vnitřní orgán (máte potíže s dýcháním, vyměšováním, trávením atd.), nebo jste celkově unavení, znamená to, že některý nebo některé z vašich meridiánů neplní svou funkci.

Stejně tak se blokáda na úrovni meridiánu projeví jako fyzická bolest v určité části těla. Zamrzlé rameno není nic jiného, než špatné proudění čchi v meridiánech horní končetiny a bolavá kolena nejsou nic jiného, než špatná funkce meridiánů v nich.

Co meridiánům škodí?

Už víte, že meridián je prostor tvořený fasciální tkání. Ta je plastická a může se roztáhnout, aby vytvořila pro energii dostatečný prostor, ale může být také stlačená a prostoru pro energii poskytovat málo.

Meridiánům a proudění energie v těle nejvíc škodí svalové napětí. Čím víc jste ve stresu a napětí, tím hůře může čchi ve vašem těle proudit a tím hůře je vaše tělo vyživováno. K tomu se samozřejmě přidávají fyzické blokády v podobě zranění a jizev, které vytváří překážky v proudění čchi a tak si pak musí hledat jiné, často méně účinné cesty.

Jak zlepšit funkci meridiánů?

Zlepšit funkci meridiánů není obtížné a zvládne to úplně každý. Můžete je podpořit buď lokálně, pomocí akupunkturních bodů, které se na meridiánech nacházejí. Například pomocí prvních bodů na dráze plic můžete zlepšit své dýchání a funkci svých plic, nebo můžete pomocí sedmých bodů na dráze srdce zklidnit své srdce a ztišit svou mysl.

Ještě lepší ale je podpořit všechny meridiány najednou, což je jeden ze základních zdravotních účinků čchi-kungu. Ten má řadu jednoduchých technik, které vám pomohou uvolnit sebe i vaši fasciální tkáň. Tím rozproudíte čchi v meridiánech a dodáte svým vnitřním orgánům tolik potřebnou výživu. Zlepšíte tak nejen své zdraví, ale zvýšíte tím vitalitu a prodloužíte životnost svého těla a tím i celý svůj život, jako řada našich studentů před vámi. Přečtěte si víc o jejich zkušenostech.

Cvičení čchi-kung je součástí tradiční čínské medicíny a začít ho cvičit je úplně jednoduché. Můžete k tomu využít naše Orlí lekce čchi-kungu (zdravotního cvičení), které jsou zdarma a zvládne je úplně každý. Další z možností, jak rozpohybovat čchi v meridiánech je cvičení pod vedením zkušeného instruktora, které si můžete dopřát díky online večernímvíkendovým kurzům. Získat ucelené poznatky a sestavu cviků čchi-kung Orel v hnízdě můžete s online kurzem pro začátečníky.

Pavel Simon
Hlavní instruktor čchi-kung Orel v hnízdě
Komentáře