Kolik životní energie jste dostali do vínku?

Určitě to dobře znáte ze svého okolí. Jsou lidé, kteří o své zdraví moc nepečují, kouří, pijí alkohol, ponocují, a přitom to vypadá, že nejsou nemocní a dožijí se vysokého věku.

Někdo jiný jí zdravě, cvičí, neriskuje, a přitom je docela nemocný a zemře zbytečně brzy.

Ptáte se, čím to je?

Může za to vaše vrozená životní energie. Právě její kvalita ovlivňuje sílu vašeho zdraví a délku vašeho života. Na následujících řádcích se dozvíte nejen to, jak zjistit, kolik této základní životní energie ještě máte, ale i to, jak ji posílit a ochránit pomocí technik cvičení čchi-kung. Právě v péči o ni se skrývá tajemství dlouhověkosti a vitality.

Pepovo štěstí

Pojďme člověku, který kouřil, pil a žil do 90 let, říkat třeba Pepa a vysvětlit si, jak se to má s naší vrozenou životní energií.

Pepa měl štěstí. Ne ve svém životě, ale před ním. Tedy, technicky vzato, na jeho samotném počátku. Pepovi rodiče mu totiž dali do vínku silnou životní energii v okamžiku, kdy ho počali. V čínské medicíně se jí říká esence nebo také ťing. Díky ní mohl Pepa své tělo celý život huntovat a „užívat si“, aniž by to vedlo k jeho předčasné smrti. Dokonce se dožil velmi vysokého věku.

Byl na tom stejně, jako by se narodil do rodiny dolarových miliardářů, a bez ohledu na to, kolik by utrácel, měl by peněz stále dost.

Co je esence a kde se bere?

Esence (ťing) je základem vaší vitality. Čím víc esence máte a čím je kvalitnější, tím delší bude váš život a pevnější vaše zdraví.

Přijde vám to cizokrajné a složité? Nemusí. Stačí, když zaměníte slovo esence za český kořínek a hned budete doma. S kořínkem přece ve své řeči počítáme i my a víme, že člověk s dobrým kořínkem je zdravý a dlouho živ. Se špatným kořínkem to bývá naopak. Bohužel už málokdo ví, že se o svůj kořínek může starat a jak na to.

V tom má ale úplně jasno čínská medicína, která rozlišuje dva druhy esence – předporodní a poporodní. Tu první (předporodní) získáváme od rodičů v okamžiku početí. V pohlavních buňkách, vajíčku a spermii, je obrovské množství té nejsilnější energie, se kterou se v životě setkáme (psali jsme o ní v článku Jak muži přicházejí o životní sílu?). Musí být silná, protože z ní má vzniknout nový život. Její kvalita je určována kvalitou esencí našich rodičů.

Životní energii máme v genech

Pokud byli rodiče ve chvíli, kdy vás počali, mladí, zdraví a silní, je pravděpodobné, že i vaše esence bude silná. Díky tomu budete zdraví a budete žít dlouho. Jestli už byli starší, nemocní nebo slabí, budete na startu do svého života znevýhodněni a nedostatky v množství a kvalitě esence budete muset vyvažovat po celý život.

Esenci získané od našich rodičů se říká předporodní, protože přichází ze světa před naším narozením. Právě s ní Pepa vyhrál nejen loterii, ale rovnou pořádný jackpot.

Množství předporodní esence je bohužel konečné (nedá se doplnit) a když ji vyčerpáme, náš život končí. Rodiče nám zkrátka natankovali nádrž plnou paliva (někomu větší, někomu menší) a když palivo dojde, tak jsme dojeli.

Naštěstí si v životě nemusíte vystačit jen s předporodní esencí. Existuje totiž ještě esence poporodní. Tu do sebe dostáváte s tím, co jíte, pijete a ze vzduchu, který dýcháte. Netřeba dodávat, že i její množství a kvalita je závislá na tom, jak kvalitní je vaše jídlo a pití, jak dobře umíte dýchat (tj. kolik energie jste schopni do sebe s každým nádechem přijmout) a jak dobrý je vzduch, který dýcháte.

Hospodaříte dobře se svou základní životní energií?

Esence, předporodní i poporodní, se v těle přeměňuje na čchi. Tímto slovem staří Číňané začali říkat “provozní” energii, která oživuje tělo a díky které můžeme fungovat. 

Podstatný pro dlouhý a zdravý život je poměr, ve kterém k přeměně esence na čchi dochází. To znamená, jestli svou aktuální (provozní) energii berete ze svých zásob nebo si ji umíte doplnit zdroji zvenku.

Kolik životní energie jste dostali do vínku?
Čchi-kung (nebo qi gong) v překladu znamená “pěstování životní energie (čchi)”.

Se svou esencí správně hospodaříte, pokud jíte kvalitní jídlo, pijete dobré pití, naučíte se správně dýchat, dobře spíte a podle potřeby odpočíváte (jak jsme psali v článku, odpočinek je důležitý hlavně v zimě). Díky tomu má vaše tělo dostatek čchi z poporodní esence a nemusí tolik sahat do železné zásoby esence prenatální (té od rodičů).

Potíž nastává, když tělo z poporodní esence nezíská dostatek čchi pro to, aby plnilo všechny úkoly, které od něj vyžadujete. Celý den vás někde nosilo, do práce, za povinnostmi nebo zábavou, protože je třeba toho stihnout za každý den strašně moc.

V takovém případě tělu nezbývá než sáhnout do železné zásoby vrozené životní energie (předporodní esence). A jak už víte, tahle železná zásoba je omezená a následky jejího vyčerpání nejsou nic moc.

Dá se zjistit, jak je na tom vaše vrozená životní energie?

Bohužel neexistuje žádný přístroj, který by vám ukázal, kolik vrozené životní energie už jste spálili a kolik vám jí ještě zbývá. Dá se ale zjistit, jakým tempem esenci spalujete a z toho odvodit, jak rychle se blížíte k bodu, kdy vám dojde.

Úbytek esence totiž souvisí s věkem a vitalitou. S esencí zacházíte dobře, pokud:

  • vypadáte na svůj věk a ne starší, než kolik let vám ve skutečnosti je,
  • energie načerpaná spánkem v noci, odpočinkem během dne, jídlem, pitím a dýcháním vám vystačí na všechno, co chcete během dne stihnout, nepřemáháte únavu a nemusíte si pomáhat různými životabudiči,
  • vaše životní energie je silná a nebýváte nemocní,
  • máte elán a radost ze života.

Jestli to tak nemáte, je lepší být opatrní, než pozdě litovat, že jste pro svou esenci něco neudělali v době, kdy to ještě mělo smysl a mohlo vám to prodloužit život.

A propos, jednou jsme změřili, kolik provozní energie mají běžní lidé, a vyšlo to zhruba na polovinu toho, co by potřebovali.

Co dělat, když jste to s vrozenou životní energií nevyhráli?

I kdybyste to se svou předporodní esencí nevyhráli, není vše ztraceno. Stále můžete dosáhnout vitality a dlouhověkosti,  pokud uděláte následujících pár věcí.

Vedle kvalitního jídla a pití, správného dýchání, dobrého spánku a dostatku odpočinku je velkou pomocí  právě cvičení čchi-kung. Díky němu již staří Číňané pečovali o své zdraví a teď se jej snad můžete naučit i vy.

Jak vám cvičení čchi-kung zachrání vaši esenci?

  1. Díky jeho pomalým pohybům přepnete tělo z módu napětí, které energii spotřebovává, do módu uvolnění, ve kterém tělo regeneruje a energii získává.
  2. Cvičení čchi-kung vám v životě vytvoří prostor, abyste mohli zpomalit, zklidnit se a naslouchat svému tělu a jeho potřebám. Tak dokážete poznat, kdy už je toho na vás moc a včas zvolnit.
  3. K načerpání životní energie vám pomohou čchi-kungové postoje. Jimi posílíte tělo a přivedete do něj čerstvou čchi.
  4. Díky postojům také zlepšíte schopnost vašeho těla energii uchovat. Energetická kapacita je základ. Je jasné, že když tu svou, teď třeba na úrovni tužkové baterie, zvětšíte na úroveň autobaterie nákladního tahače, budete mít v dobách nedostatku dlouho kde brát.

Stručně a jasně, právě čchi-kung je ideální cestou k tomu, abyste doplnili svou provozní energii (čchi) a díky tomu chránili předporodní esenci, aby vám vydržela co nejdéle.

Co můžete pro svou životní energii udělat teď hned?

Cvičením čchi-kungu zvětšíte zásoby své provozní (poporodní) čchi a tělo nebude muset tolik sahat do zásob předporodní esence. Vy budete zdravější, uvolnění a budete mít dost sil na dlouhý život. Začít s čchi-kungem přitom není těžké.

Získejte hned teď své první 3 Orlí lekce čchi-kungu zdarma nebo si objednejte online kurz čchi-kungu pro začátečníky, díky kterému se náš styl čchi-kung hravě naučíte.

Pavel Simon
Hlavní instruktor čchi-kung Orel v hnízdě
Komentáře