Jak najít sílu něco v životě změnit

Zrovna jste si uvědomili, že vám v životě něco nevyhovuje. Rádi byste to změnili.

Může to být drobnost typu, že si přestanete sladit čaj, nebo zásadnější životní změna jako je méně se stresovat, chodit dřív spát, více se věnovat rodině, zhubnout, nebo začít cvičit.

Nadchne vás, že se něco ve vašem životě zlepší. Chvíli si užíváte představu, jaké to bude a o kolik se budete cítit lépe.

Pak ale přijde to, co se vám v minulosti stalo už mockrát, a do žádné změny se nepustíte. Napadnou vás totiž výmluvy, proč je těžké věci měnit a proč je lepší zůstat v tom, na co jste zvyklí, i když vám to nevyhovuje. Zkrátka nad svou nespokojeností mávnete rukou, protože to není zase tak hrozné, nebo to prostě změnit nejde.

To mi přijde jako velká škoda. Tento článek věnuji vám všem, kteří chcete změnit něco, s čím nejste ve svém životě spokojení, ale nedokážete pro to najít tu správnou motivaci, která by vám dala ke změně sílu.

Proč vám nejde něco změnit

S pocity nespokojenosti a nenaplnění se v životě potkáváme každý. Lišíme se ale v tom, jak s nimi zacházíme.

Pro jednoho jsou nespokojenost a nenaplnění něčím, co se nedá změnit, patří k životu a je třeba to přežít.

Pro druhého jsou signálem, že něco není v pořádku a důvodem pro změnu.

Z pohledu čchi-kungu bychom u člověka z první skupiny viděli nedostatek v elementu Dřeva. To je jednou z pěti sil, které ovládají veškeré dění ve světě, a tedy i v nás. Zbylými jsou Oheň, Země, Kov a Voda.

Dřevo je energie, která prudce stoupá vzhůru, roste. Třeba jako stvol bambusu. Energie Dřeva stojí na počátku všech nových věcí, včetně změn. Nejsilnější Dřevo v sobě mají děti, které jsou pružné, nic je nezastaví, jsou tvořivé a hravé.

Tyto kvality v sobě máme každý, ale někdy jsou zablokované, například železnou košilí našich návyků, nebo naučenou bezmocí, kdy věříme, že věci ve svém životě nemůžeme změnit, ačkoliv opak je pravdou.

Zablokované Dřevo vede nejen k tomu, že přestanete růst a rozvíjet se, ale všechna jeho síla se obrátí dovnitř vás a způsobí nervozitu, podrážděnost a hněv vůči sobě nebo druhým.  Můžete si představit, že zablokované dřevo je jako auto, kterému se v cestě objeví betonová zeď. Energie pohybu se při srážce přemění na energii destrukce směrem dovnitř stejně, jako se zadržená energie vaší tvořivosti a sebevyjádření toho, kým doopravdy jste, obrátí dovnitř a začne škodit (zpočátku stresem, později nemocí).

Svobodné Dřevo je jako auto v plné rychlosti, jehož řidič si radostně užívá rychlou jízdu a bezstarostně se vyhýbá všem překážkám.

Když dokážete v životě pracovat s energií změny, budete jako strom, který se díky pružnosti svého kmene dokáže ohýbat ve větru a ten mu neublíží. Přesně tak se chovají lidé z druhé skupiny, kteří berou změnu jako příležitost.

Pokud bude energie vašeho Dřeva zablokovaná, budete jako strom, který nebyl dost pružný, aby dokázal zareagovat na poryv větru, a proto se zlomil nebo vyvrátil z kořenů (to se v těle projeví jako nemoc, která může mít i vážné následky).Základní příčinou, proč vám nejdou věci v životě změnit, je proto nerovnováha energie Dřeva.

Změna na úrovni mysli

Energie Dřeva se projevuje na úrovni vašeho těla i mysli. Nejjistější způsob, jak něco opravdu a trvale změnit, je podpořit ji na obou těchto úrovních. Pojďte začít se změnou na úrovni mysli.             

Pro všechny z vás, kdo máte někdy pocit, že se v životě trápíte a nedá se s tím nic dělat, mám návrh.

Zkuste chvilku neřešit, jestli se s vaší situací něco dá, nebo nedá dělat. Místo toho najděte motivaci pro to, abyste se už netrápili. Čím větší bude vaše motivace se netrápit, tím větší bude šance, že se trápení zbavíte a budete si moci život zase užívat.

Jak to uděláte? Pohodlně se posaďte a já vás provedu krátkou meditací, která vám pomůže motivaci najít. Můžete si ji přehrát jako audio nebo níže najdete přepis v textu.

Přepis audio nahrávky:

V klidu se posaďte a zavřete oči. Zaměřte pozornost na svůj dech, abyste si uvědomili uvolnění, které přichází s každým výdechem, jako byste si s každým výdechem chtěli oddechnout. Během pár výdechů se zkuste usadit ve svém těle, uvolnit, a zklidnit. Teď máte čas jen sami pro sebe. Nemusíte vůbec nic řešit.

Teď si vybavte situaci, kdy jste se necítili dobře. Nemusí to být nic úplně závažného. Stačí běžná situace, kdy jste se necítili dobře. Představte si, že ji znovu prožíváte.

Co to ve vás vyvolává? Co vnímáte ve svém těle? Jaké emoce zažíváte?

Zůstaňte chvíli se všemi pocity, které ve vás představa vyvolala. Nepřemýšlejte o tom, proč se necítíte dobře, nebo jestli s tím něco můžete či nemůžete udělat.

Teď si položte ruku na srdce, je jedno jestli pravou nebo levou. Vnímejte dotek ruky na hrudníku, možná tlukot svého srdce a lepší spojení sama se sebou.

Položte si otázku: Chci žít v takových pocitech? Chci se tak cítit znovu a znovu?

Čas je to nejcennější, co v životě máte. Chcete ho trávit tím, že se budete cítit nepříjemně?

Jestli se ve vás ozvalo ne, vnímejte jeho sílu. Tahle síla vám pomůže přinést změnu do vašeho života. Neztrácet čas tím, v čem vám není dobře. Začít dělat věci, ve kterých vám dobře bude.

Jestli vás teď napadne, že to jinak nejde, že musíte zažívat to, co je nepříjemné, tak nechte tuto myšlenku zase odejít. Teď vám není v ničem užitečná. Vraťte se zpátky k pocitu síly svého ne.

Uchovejte si v sobě pocit, že není dobře, abyste byli v životě nespokojení a svoje odhodlání se už dál netrápit. S tímto odhodláním otevřete oči. Teď jste připravení věci ve svém životě změnit. Teď máte pro změnu dost dobrý důvod.

Odvaha změnit to, co vám nevyhovuje, je projevem síly vaší energie Dřeva. Nebojte se ji využít, nechat ji volně plynout.

Změna na úrovni těla a energie

Spoléhat se ale jen na sílu vaší mysli nemusí stačit. Podpořte ji pomocí těla a energie (čchi). Čím víc bude energie Dřeva svobodná ve vašem těle, čím víc bude díky volně plynoucí energii vaše tělo uvolněné, pružné a ohebné, tím víc bude uvolněná a pružná i vaše mysl a pro vás nebude žádná změna představovat potíž.

Rozhýbete tělo a tím odstraníte překážky k tomu, abyste se pohnuli svou myslí.

Zkuste si zacvičit jednoduché úvodní čchi-kungové cviky, které najdete v našich Orlích lekcích zdarma. V online kurzu pro začátečníky také najdete jednu lekci čchi-kung zdarma, která je zaměřená na hluboké uvolnění a odstranění následků stresu. Pomohou vám rozproudit energii, rozhýbat tělo a zakotvit mysl v těle, aby byla klidná a soustředěná. Navíc díky nim získáte nadhled, který vám pomůže si uvědomit, co je pro vás v životě opravdu důležité. Hned v příštím příspěvku vám řeknu, jak na změnu krok za krokem. Do té doby si ale prosím několikrát cvičení z nahrávky zopakujte. Čím silnější bude vaše “ne” a s ním i motivace netrápit se, tím snazší bude vaše cesta ke spokojenějšímu životu.

Pavel Simon
Hlavní instruktor čchi-kung Orel v hnízdě
Komentáře