3 pravidla pro úspěšnou životní změnu

Jak to udělat, aby vaše chystaná životní změna vydržela, a vy jste se natrvalo zbavili třeba stresu, nadváhy, úzkosti, různých závislostí a dalších věcí, které vám vadí?   

Z minulého článku Jak najít sílu něco v životě změnit už víte, jak najít motivaci pro to, abyste se v životě zbavili věcí, které vám nedělají dobře. Možná jste vyzkoušeli i řízenou meditaci a díky ní jste dokázali říct silné NE věcem, které vás netěší. To je skvělý první krok. Dnes na to navážeme tím, jak změnou skutečně projít a jak si ji udržet. Audio meditace zde nesmí chybět :-).

1. Nechtějte změnit vše najednou

Řekněme, že se rozhodnete být v životě uvolnění. Stresu máte až po krk, likviduje vám zdraví, vztahy a nemůžete spát. Kdybyste byli uvolnění, byli byste spokojenější.

Co pro to musíte udělat? Třeba vás napadne, že by bylo fajn každé ráno aspoň hodinu meditovat, změnit práci, kde jste ve stresu nejvíc, zlikvidovat psychopatickou sousedku, která vám dělá ze života peklo, začít cvičit a tak podobně.

Když se na tohle všechno podíváte, nejspíš se vám do toho vůbec nebude chtít. Je toho totiž moc.

Životní návyky každého z nás jsou děsivě silné a úplně je překopat a přivést do života velkou změnu naráz je mimořádně obtížné.

Někdo to zvládne, když mu jde o život. Třeba kuřák, kterému lékař sdělí ošklivou diagnózu, v sobě možná najde touhu žít ještě pár let a s kouřením přestane. Jestli ale vy takový nůž na krku nemáte, je téměř jisté, že se vám radikální změna v životě nepovede. Není to přitom vaše chyba typu, že nemáte dost silnou motivaci nebo vůli. Jen jste svou změnu vzali za špatný konec tím, že jste si mysleli, že musíte změnit všechno najednou.

První pravidlo zní: Nesnažte se dělat velké změny najednou, pokud vám nejde o život.

2. Do cíle jděte krok za krokem

Větu o tom, že cesta je cíl, jste už určitě slyšeli. Když ji někdo řekne na našich kurzech, nedá mi, abych se nezeptal: „Jak se to, že cesta je cíl, konkrétně projevuje ve vašem životě?” Odpovědí mi většinou bývá hluboké ticho.

Naše společnost je naprogramovaná na dosahování cílů. Když někam jdeme, nejde většinou o to užít si procházku, ale dostat se co nejrychleji z bodu A do bodu B. Cesta pro nás není cílem, ale překážkou, kterou je třeba před dosažením cíle zdolat. Proto je nám myšlenka cesty jako cíle hodně cizí a musíme se zastavit a zamyslet, co tahle věta vlastně znamená.

Úspěšná cesta ke změně se skládá z kroků, které jsou malé, snadno proveditelné a dělají vám radost. Cesta je pro vás cílem, pokud vám dávají smysl už jen samotné kroky a jste spokojení už jen proto, že po cestě jdete.

Když své kroky zvolíte správně, určitě do cíle dojdete. Nadto si cestu užijete a máte jistotu, že na ní neselžete proto, že by byla příliš náročná.

Druhé pravidlo zní: Vyberte si jednoduché kroky vedoucí ke změně. Netrapte se tím, „kdy už tam budete”.

3. S radostí nejdál dojdeš

Poslední a asi nejdůležitější je, aby vám kroky ke změně dělaly radost. Musí být něčím, na co se budete těšit. Nesmí to být pruda.

Když vám ty kroky budou dělat radost, budete mít silnou motivaci jít dál a často je opakovat. Čím častěji je budete opakovat, tím větší návyk si na ně vytvoříte. Čím silnější bude nový, dobrý návyk, tím méně vás budou lákat staré, nedobré návyky.

Třetí pravidlo zní: Dělejte si pravidelně radost tím, co vede ke změně ve vašem životě.

Jak to vypadá v praxi?

Vyberte si jednu věc, jejímž opakováním dojdete k cíli. Zůstaňme třeba u toho uvolnění (klidně si ale vyberte cokoli jiného a dosaďte si do následujícího návodu jiné kroky). Čím častěji se během dne uvolníte, tím více budete celkově uvolnění. Stres není nic jiného, než návyk reagovat na život napětím. Jestliže se naučíte reagovat na život uvolněním, máte vyhráno.

Jednoduchý cvik pro to, abyste se uvolnili, je Vnitřní úsměv. Banálně prostá praxe s obrovským účinkem. Díky Vnitřnímu úsměvu uvolníte tělo i mysl a dovolíte vaší životní energii (čchi), aby volně proudila, vyživila vaše vnitřní orgány a zlepšila vaše celkové zdraví. Ne nadarmo je Vnitřní úsměv první technikou, kterou se v čchi-kungu naučíte.

Znáte ten příjemný pocit, který se ve vás objeví, když se na někoho laskavě usmějete? Uvolnění v oblasti hrudníku, které se rozšíří do celého těla? Přesně tento princip využijete, jen k tomu nepotřebujete druhého člověka, na kterého byste se usmáli. Budete se totiž usmívat sami na sebe.

Zavřete si na chvíli oči a usmějte se sami na sebe, do vnitřku svého těla. Jestli máte chvilku času, nechte vnitřní úsměv, aby se rozlil po celém vašem těle. Vnímejte, že váš úsměv je laskavý, milý. Nic nehodnotíte a neposuzujete. Úsměv léčí a přináší uvolnění. Až se praxi naučíte, nezabere vám víc, než pár vteřin.

Rád vás praxí Vnitřního úsměvu provedu. Stačí, když kliknete na audio nahrávku, případně se budete řídit přepisem v textu.

Přepis audio nahrávky:

K praxi Vnitřního úsměvu nepotřebujete nic speciálního. Jen se na chvíli zastavte, sedněte si nebo se položte a udělejte si pohodlí.

Zavřete oči a vzpomeňte si, jaké to bylo, když jste se naposledy na někoho usmívali.

Mile, laskavě, bez posuzování.

Zkuste si vybavit pocit, který jste přitom vnímali ve svém těle. Možná to bylo uvolnění v oblasti hrudníku, které se šířilo do celého těla. Možná to byl jiný příjemný pocit.

Teď svůj úsměv, který je laskavý a nic neposuzuje, nasměrujte sami do sebe, do svého těla. Usmějte se do své hlavy a nechte odejít všechno napětí.

Nemusíte nic dělat, nemusíte nic řešit. Jen se usmívat.

Usmějte se do svých ramen a podél paží až k prstům na rukách. Vzpomeňte si, že úsměv léčí, vy teď léčíte sami sebe.

Usmějte se do svého hrudníku a břicha, do své pánve a podél obou nohou až k chodidlům.

Nechte Vnitřní úsměv, naplněný laskavostí, aby se rozlil po celém vašem těle a přinesl uvolnění a příjemný pocit blízkosti vás se sebou samými.

Tento pocit si v sobě nechte, i když otevřete oči a budete pokračovat ve svém dni.

Abyste na Vnitřní úsměv nezapomněli, nastavte si připomínku na svém mobilním telefonu. Třeba na každou hodinu. Díky tomu se dokážete mnohokrát za den zastavit a uvolnit se pomocí Vnitřního úsměvu. Budete mít moc dobrý pocit sami ze sebe a najdete k sobě hezčí a hlubší cestu. Většina napětí v životě je způsobená tím, že nejsme laskaví sami k sobě, tak prosím buďme.

Malé kroky, velká síla

V malých krocích je velká síla díky tomu, že je pravidelně opakujete a že se na ně těšíte, protože vám dělají radost. Díky nim dokážete ve svém životě změnit cokoli. Nikdo totiž nemá zapotřebí se v životě trápit a marnit čas věcmi, které mu nedávají smysl a nedělají radost. Když zjistíte, že jste uvízli v takové situaci, přišel ideální čas na změnu a já vám v tom moc držím palce.

Další techniky pro odstranění stresu se naučíte v našich Orlích lekcích zdarma. Vyzkoušejte je teď hned.

Pavel Simon
Hlavní instruktor čchi-kung Orel v hnízdě
Komentáře