Jak se v září rozzářit a dát se do pohody

Léto pomalu končí, dovolenou už máte většinou za sebou a čeká vás září. Na začátku září se na vás navalí všechna práce a úkoly, které mohly přes léto počkat. Je třeba začít brzy vstávat, najet na pravidelný pracovní režim, být výkonní a efektivní. A navíc jdou děti do školy a vy s tím máte spoustu starostí a zařizování.

Jak se můžete v září rozzářit a dát se do pohody, když se na vás všechno valí?

Čtěte dál a dozvíte se, že

  • pozdní léto je roční období samo o sobě a má skvělý harmonizující vliv na všechno živé, včetně vás
  • člověk městský na to nedbá, dál se honí, co to dá, a na konci září rozhodně není v pohodě a nezáří
  • tím, že znovu navážete vztah s rytmem přírody a se zemí, získáte zdroj energie, který vás v září rozzáří

Mezidobí – vyrovnávací přechod mezi létem a podzimem

Kdyby se léto rovnou překlopilo do podzimu, byl byl to z hlediska energie pořádný skok. 

Energie léta je horká, živá a neposedná. Šíří se do všech směrů a všechno prostupuje stejně jako paprsky sálajícího slunce. Dny jsou v létě dlouhé a noci krátké a teplé letní počasí přímo vybízí k tomu žít naplno, užívat si, dovádět  a radovat se.

S příchodem chladnějšího podzimu, kdy se dny krátí, noci prodlužují a venku je stále větší zima, se proud energie obrací, aby se s přicházející zimou energie zcela stáhla pod povrch a tam v klidu dřímala a doplňovala své síly, než opět přijde jaro.

Rozehřátá a aktivitou sršící příroda tedy koncem léta potřebuje pomalu zbrzdit, ubrat plyn, vrátit se nohama na zem a opět nastolit nějaký řád a vnést do svých aktivit rovnováhu a rozum, aby nespadla do podzimu rovnýma nohama, úplně nepřipravená.

Na konci léta proto nastane období babího léta, mezidobí, během něhož se energie v přírodě postupně vyrovnají. Energii, která naplňuje vesmír a řídí dynamiku všech jevů v něm, pojmenovali staří Číňané čchi. I vy sami se můžete přesvědčit o tom, že čchi je skutečná. Zažít čchi na vlastní kůži můžete hned teď s našimi Orlími lekcemi zdarma.

Přechod mezi létem a podzimem je díky babímu létu pozvolný a postupný, aby se všechno v přírodě na příchod chladnějších dnů mělo čas připravit a přizpůsobit se tomu. Dny jsou stále teplé a prosluněné jako v létě. Přes den je příroda stále velmi živá a aktivní. Dny se však pomalu krátí. Rána jsou chladná a příroda se probouzí pomaleji. Také večery jsou studené, dříve se stmívá a příroda se dříve ukládá k odpočinku.

Energie babího léta je tedy úžasně vyvážená, jemná a harmonizující a takto působí na všechno v přírodě, včetně lidí. 

Tak proč toho lidé nechtějí nebo neumí využít?

Člověk městský mezidobí nepotřebuje. Nebo ano?

Většina z nás dnes žije ve městech, obklopena betonem a moderními vymoženostmi. Příroda je nám po většinu času dost vzdálená. Ve městech se postupně stírá rozdíl mezi ročními obdobími, protože venku trávíme jen málo času. Sluneční světlo a teplo nám nahrazují zářivky a ústřední topení. Pracujeme stejně usilovně v létě i v zimě, protože jsme si pro to vytvořili podmínky. Máme na sebe stále stejné nároky, ať je roční doba jaká chce. 

Žijeme den za dnem, plníme úkoly a odvádíme svou práci bez ohledu na to, jak je venku nebo jak se cítíme. Jsme odtržení od přirozených biorytmů, které probíhají v přírodě a které máme zapsané v genech.

Staří Číňané pozorovali přírodu a její úžasné schopnosti udržovat své jednotlivé složky v rovnováze. Zjistili, že budou zdravější, když se přizpůsobí rytmu přírody, a začali vytvářet různá cvičení čchi-kungu. Přečtěte si víc o tom, jak to s čchi-kung a čínskou medicínou začalo.

Delší nebo kratší dobu se nám může dařit svůj organismus ošálit a přesvědčit ho, že se ho cykly v přírodě netýkají. Pak nás ale dorazí únava, vyčerpání, deprese, či pocity frustrace, že neumíme najít sílu svůj život změnitMohou nás trápit zažívací potíže a únava, nebo různé civilizační nemoci. Svým životním stylem postupně vyvedeme svůj organismus z rovnováhy. Řešení pak hledáme u doktora nebo praktikanta alternativní medicíny. Přečtěte si, kdy je pro vás lepší západní a kdy tradiční čínská medicína.

Září je pro člověka městského zdrcující

Zářným příkladem období, které má velkou moc nás  strhnout, zavalit, semlít a nakonec vyplivnout jako vymačkaný citron, je září. Léto se do něj překlopí tak rychle, že to ani nezaznamenáme.  Už v tom zase lítáme, frčíme a padáme na hubu bez naděje ten koloběh zastavit. 

Je to, jako bychom chtěli vylézt na vrchol hory po svahu pokrytém sypajícím se štěrkem, který nám podkluzuje pod nohama a strhává nás dolůhrozí, že nás zasype.

Jak to můžeme zastavit a znovu vrátit do života rovnováhu, klid a pohodu

Jak zdolat horu Září a nezřítit se do propasti

Klíčem k návratu k rovnováze je kontakt se zemí.

Zdolávejte září podobně jako horolezec, který se chystá k výstupu na horu po kamenitém, sypajícím se svahu. Postupujte rozumným tempem, s rozvahou a stále vnímejte kontakt svých nohou se zemí. Krok za krokem vnímejte její oporu, pevnost, stabilitu. Klidně, zhluboka dýchejte, nenechte se ničím rozptylovat a nakonec dorazíte na vrchol hory Září zcela v klidu, v pohodě, bez napětí a beze stresu. 

I když vás bude výstup stát nějakou energii, na jeho konci se rozzáříte. Budete mít ze sebe pocit, že jste to zvládli, ustáli a nenechali se strhnout nástrahami na cestě.

Navažte kontakt se zemí teď hned

Přijde vám, že to všechno se snáze řekne než udělá? Ale vůbec ne. Pocit stability, pevnosti a vyrovnanosti můžete objevit hned teď. 

Stačí, když se postavíte do základního postoje čchi-kung.

  • Věnujte chvilku tomu, že se v něm srovnáte, správně rozložte váhu na chodidlech, uvolněte tělo a dech.
  • Potom zaměřte všechnu svoji pozornost na chodidla a vnímejte, jak se dotýkají země.  Prociťujte její pevnost, oporu a stabilitu. 
  • Představte si, že jsou vaše chodidla pevně spojená se zemí, jako by se ní bořila a vrůstala do ní. Kdybyste s nimi chtěli pohnout a zvednout je, zůstala by na ně nabalená pořádná hrouda hlíny.
  • Stále vnímejte chodidla spojená se zemí a zároveň si uvědomte, jak se teď cítíte ve svém těle a ve své mysli. Nemáte dojem, že napětí, stres, nervozita a neklid jsou pryč? Cítíte se daleko klidnější, vyrovnanější, více zakotvení sami v sobě? Zklidnil se vám dech a puls a ztišily se i myšlenky? Pokud ne, dejte tomu ještě chvilku a uvidíte, že se účinek brzy dostaví.

Sedíte zrovna v práci u počítače?

Sedíte zrovna v práci u počítače a nemůžete před všemi stát v přirozeném postoji?

Žádný problém. Udělejte to stejné vsedě. Můžete předstírat, že pracujete a přitom cvičit čchi-kung!

Sedněte si do správné pozice vsedě s chodidly plnou plochou položenými na zemi a stejně jako vstoje přeneste na ně pozornost a projděte si všechny body předchozí praxe, jako byste stáli. Uvidíte, že praxe zakořenění funguje i vsedě.

Kdykoliv se necháte strhnout zářijovým shonem a lavinou úkolů, udělejte si chvilku na praxi zakořenění. Zabere vám jen několik minut, ale klid, pevnost a stabilita, kterou vám dodá, vás bude provázet ve všem, co budete dělat potom.

Neumíte zatím základní postoj a chcete se ho naučit?

Pokud zatím čchi-kung necvičíte a základní postoj a zakořenění ještě neumíte, vyzkoušejte si je podle našich Orlích videí zdarma. Zkušenost stability je to první, co vás na nich naučíme. 

Získat základní znalosti o čchi-kungu a naučit se kompletní sestavu Orla v hnízdě můžete v našem online kurzu. Cvičení uzpůsobené dané roční době si pak můžete dopřát s večerními a víkendovými kurzy.

Pavel Simon
Hlavní instruktor čchi-kung Orel v hnízdě
Komentáře