Čchi-kung pro zdravé šlachy a klouby

Když o vás někdo řekne, že jste dřevo, není to zrovna lichotka. Ale z pohledu čchi-kung je “být Dřevo”, mít v harmonii element Dřeva, skvělá věc.

Jak funguje element Dřevo?

Představte si strom. Strom je symbolem živlu Dřeva. Dřevo dává stromu tvar a strukturu a spojuje dohromady jeho jednotlivé části. Zároveň je přenosovou soustavou, která rozvádí od kořenů až po konečky větví mízu a energii.

Stejnou roli hraje živel Dřeva i v lidském těle. Pojivo v našem těle dává tělu tvar a spojuje jeho jednotlivé části dohromady. Skládá se z fascií, svalových úponů, šlach a kloubů. Ty připojují jednotlivé části těla k sobě, zajišťují jejich vzájemnou komunikaci a umožňují tělu pohyb.

Náš vnitřní strom tvoří rovněž důmyslnou přenosovou síť, která přenáší elektrické impulsy skrze nervy, rozvádí krev, lymfu a energii po celém těle.

Přenosová soustava našeho lidského stromu funguje správně, pokud je v ní zachovaný pohyb. Bez pohybu se spojení přeruší, zpomalí nebo úplně zablokuje. To se může projevit různě, třeba studenýma rukama a nohama nebo ztuhlými a bolavými zády a klouby.

Zdravý pohyb = zdravé klouby

Pro zdraví kloubů, šlach a fascií je klíčový přiměřený pohyb. Dokud mají volnost pohybu a krev a čchi k nim bez potíží proudí, zachovávají si pevnost a zároveň pružnost.

S pohybem je to ale dvojsečné. Každý ví, že nedostatek pohybu a pasivita kloubům škodí. Škodí jim i nadměrný pohyb a zátěž, které klouby a šlachy přetěžují. Oboje vede k tomu, že klouby ztrácejí na ohebnosti, rozsah jejich pohybu se zmenšuje, objevuje se ztuhlost a bolest, protože se k nim špatně dostává krev a energie.

Dnešní způsob života, při němž trávíme spoustu času vsedě a celkově se málo hýbeme, nebo se na druhou stranu snažíme v co nejkratším čase co nejvíc hýbat (výkonnostně), naše klouby a záda poškozuje.

Jak tedy najít zdravý pohyb, který zajistí vašim kloubům pohyblivost, aniž by je přetěžoval? Jaký pohyb je dostatečně šetrný, klouby jsou při něm ve správném postavení, stabilní a pohybují se plynule, stejnoměrně a bez větší zátěže? Odpovědí může být čchi-kung. A proč?

Přirozený postoj čchi-kung – rovnováha a stabilita

Přirozený postoj je podobný stromu, který vyrůstá od svých kořenů vzhůru směrem k nebi.

Chodidla jsou v Přirozeném postoji rovnoběžně, rozkročená na šířku ramen. Touto pozicí chodidel dosáhnete toho, že kotníky, kolena a kyčle budou ve správném postavení. Pokud byste vytočili špičky chodidel ven, což je obvyklý postoj a způsob chůze řady lidí, objeví se vám tlak v kolenou, která budou mířit ven, a v kyčlích a v pánvi, která se “zavře”.

Přirozený postoj podporuje zakořenění těla, jeho spojení se Zemí a stabilitu, tolik potřebnou pro naše klouby. Neutrální postavení pánve, která není překlopená ani vpřed, ani vzad, umožňuje uvolnit napětí a tlak v páteři. Páteř se může volně rozpínat za kostrčí směrem k zemi a za vrcholkem hlavy směrem k nebi. Přirozený postoj využívá opačného působení energie Země, která přitahuje tělo k zemi, a energie Nebe, která ho vytahuje vzhůru za vrcholkem hlavy a napřimuje ho.

Tělo je v Přirozeném postoji propojené s okolním prostředím a naplněné energií, v jejímž proudu se všechny klouby odlehčí, zbaví tlaku a uvolní. Díky tomu si nejen vaše klouby, ale i svaly odpočinou.

Pohyby čchi-kung – harmonie v pohybu

Pomalé, plynulé, nenásilné pohyby čchi-kung uvolňují a jemně rozhýbávají celé tělo, včetně kloubů. Vytvářejí rovnováhu mezi stabilitou a plynutím. Jednotlivé části těla se pohybují ve vzájemném souladu. Pohyb kterékoli z částí těla ovlivňuje proudění energie v celém těle. I když je v pohybu, zůstává tělo stále pevně spojeno se Zemí, což dodává pohybům a tedy i kloubům potřebnou stabilitu.

Pomalé a uvolněné provádění pohybů vám dává čas a prostor k tomu, abyste se naladili na své tělo a uvědomili si, jestli nepřekračujete rozsah pohybu svých kloubů a tím je nepřetěžujete. Účelem pohybů je tělo uvolnit, jemně rozpohybovat a rozproudit v něm energii, krev a ostatní tělní tekutiny (včetně synoviální tekutiny v kloubech). K tomu je potřeba provádět pohyby v rozsahu, který vám tělo přirozeně umožní, a nenutit je k výkonům, které v něm zvyšují napětí a nepohodlí.

V průběhu čchi-kungových pohybů se napjaté svaly uvolní a ztuhlé klouby se postupně rozhýbají. Krev a čchi proudí tělem volně a vyváženě a zásobují energií a živinami všechny oslabené nebo nemocné části těla. Ty pak mohou regenerovat a uzdravit se.

Automasáž – čchi-kungový životabudič

Čchi-kungová automasáž je skvělý lék na ztuhlost, bolest a napětí, které se ve vás usadily vlivem stresu, nedostatku pohybu nebo vyčerpání. Jejím cílem je vlít do těla život, prohřát ho, rozproudit v něm krev a čchi a předcházet vzniku bloků v proudění energie. Je možné ji cvičit kdykoliv během dne a přináší rychlou úlevu v okamžiku, když se cítíte ztuhlí, rozlámaní nebo prochladlí a bez energie. Jako všechny čchi-kungové praxe ji můžete přizpůsobit tomu, jak se aktuálně cítíte a věnovat více času místům, která máte ztuhlá  nebo bolestivá.

Chci být Dřevo!

Chcete být Dřevem, které je pružné a zároveň pevné, není ani suché, aby se nelámalo, ani příliš vlhké, aby nebobtnalo a nekroutilo se? Chcete se naučit předcházet problémům s klouby, zády a šlachami nebo pomoci s jejich uzdravením?

Rozhýbejte klouby teď hned pomocí video lekcí čchi-kung Orel v hnízdě nebo nebo si objednejte online kurz pro začátečníky, díky kterému se náš styl čchi-kung hravě naučíte. Přirozený postoj, pohybovou sestavu a víc najdete v naší knize Čchi-kung Orel v hnízdě – základní úroveň.

Pavel Simon
Hlavní instruktor čchi-kung Orel v hnízdě
Komentáře