Proč vám novoroční předsevzetí nebude fungovat a jak to změnit

Novoroční předsevzetí odložte na únor

Máte špatnou zkušenost s novoročními předsevzetími? Opakovaně jste se rozhodli začít nový rok jinak, provést ve svém životě více či méně zásadní změny a ono to nevyšlo? Dávali jste si to za vinu, vyčítali si, že nemáte dost pevnou vůli a smutně nebo dokonce naštvaně si říkali, že to nemá cenu, že nic změnit nedokážete?

Pak vás možná potěší ujištění, že chyba nebyla na vaší straně. Existuje totiž silný důvod, pro který novoroční předsevzetí fungovat nemohou.

Jdou zima a předsevzetí dohromady?

Proč novoroční předsevzetí nemohou fungovat snadno pochopíte,  když se podíváte z okna. Co se děje v přírodě? Nic. Všechno spí. Zima je nejméně aktivní částí roku. Z pohledu čchi-kungu a čínské medicíny je zima obdobím, kdy se všechna energie v přírodě stahuje pod povrch, aby v hlubinách spočinula a nabrala na síle před jarem. Zima je obdobím neaktivity a odpočinku. 

Ostatně proto jsme už v dřívějším článku Proč je chytré být v zimě peciválem psali o tom, jak je užitečné v zimě odpočívat a jaký způsob odpočinku je nejúčinnější. Jestli jste článek četli, je vám jasná jedna věc. Tajemství zimní regenerace rozhodně nezahrnuje to, že 1. ledna vyskočíte z postele rozhodnutí udělat ve svém životě všechno jinak.

Jasně, určitě máte spoustu dobrých nápadů, co a jak změnit a to je dobře. Chcete třeba začít ráno dřív vstávat a meditovat, shodit nějaké to kilo navíc, co jste nabrali přes Vánoce nebo začít třeba cvičit čchi-kung každý den 20 minut v situaci, kdy jste si na něj před tím vzpomněli možná jednou týdně. Nic z toho ale prosím nedělejte teď.

Jenom si představte, jak by to dopadlo, kdyby se medvěd na Nový rok probudil ze zimního spánku a z nějakého důvodu se rozhodl učinit novoroční předsevzetí? Jakmile by ho vyslovil, otočil by se na druhý bok, znovu usnul a spokojeně na předsevzetí zapomněl. Zima totiž nepřeje změnám a všechny snahy o změnu naplánované na zimu jsou předem odsouzeny k neúspěchu, nebo aspoň velkým obtížím při jejich realizaci. Neúspěch a obtíže jsou přitom to poslední, co by si kdokoli z nás zasloužil.

K čemu je zima vhodná a kdy začít se změnami?

Co tedy s tím? Zima je ideální pro bilanci nad životem a tím, co vám dělá a nedělá radost. Nad tím se určitě za dlouhých zimních večerů zamyslete a někam si své nápady poznamenejte. Realizaci všech změn ale odložte na jaro. Jeho energie je dravá, přeje změnám, tvořivosti, růstu, novým věcem. Na jaře (podle čínské medicíny cca od poloviny února) budete mít daleko větší šanci ve svém životě něco změnit, protože energie přírody do toho půjde s vámi, po vašem boku. 

Teď všechno rozmyslete a pak se zase spokojeně otočte na druhý bok. Na to, abyste si dávali předsevzetí a realizovali  důležité změny, máte ještě dost času. 

Pavel Simon
Hlavní instruktor čchi-kung Orel v hnízdě
Komentáře