Proč vás chlazené nápoje v létě neochladí a navíc oslabí vaše srdce

Je horký den. Vy jste na louce u rybníka, celí rozpálení a jediné, co chcete, je se zchladit. Napadne vás s rozběhem skočit do vody. Pak si to ale rozmyslíte. Víte, že kdybyste to udělali, mohlo by se vám zastavit srdce a zas tak moc “studení” být nechcete.

Co kdybyste se třeba jen napili? Koupíte si orosenou lahev limonády nebo piva, začnete pít a udělá se vám slabo. Vaše srdce najednou zrychlí. Pochopíte, že se někde stala chyba. Ale kde? Jak souvisí zdraví srdce a studené nápoje? Existuje bezpečný a chytrý způsob, jak se v létě ochladit? Pomůže vám v tom čchi-kung? Čtěte dál a dozvíte se to.

Když se oheň léta příliš rozhoří

Na léto se těšíme všichni. Jsme daleko čilejší, lépe naladění, nabití sluneční energií.

Ne každý ale dobře zvládá vlny veder, kdy všechno sálá teplem a vzduch se ani nehne. Potíme se, je nám horko, špatně se nám dýchá, buší nám srdce, jsme unavení, nemáme sílu nic dělat. Proč nás horko vyčerpává?

Srdce = zdroj vytápění s citlivým termostatem

Aby ve vašem těle všechno dobře fungovalo, je třeba udržovat stabilní teplotu. Ani příliš vysokou, ani příliš nízkou. Zdrojem tepla pro vaše tělo je srdce, které zahřívá krev a jejím prostřednictvím šíří teplo do celého těla.

Srdce má velmi citlivý termostat. Hlídá si, aby se systém nepřehřál nebo nepodchladil. Vyvolá pocení, když je třeba tělo ochladit. Rozbuší se, když je třeba popohnat krevní oběh a tělo zahřát.

Velké výkyvy teplot, nadměrná fyzická zátěž, ale také stresové situace nebo emocionální vypětí, při kterých se tělo nadměrně zahřívá, jsou pro srdce náročné. Musí vyrovnat stoupající vnitřní teplotu a udržet stabilní krevní oběh. Jak to srdce udělá?

Teplé spustí chlazení

Když je v těle tepla moc, zapne se chladicí systém – pocení. Maximální jang (horko) se přemění do jinu (pocení). Kdyby se to nestalo, bude jang (horko) narůstat do okamžiku, kdy už ho jin neudrží, a to nikdy nedopadne dobře.

Číňané pijí v horkých dnech vlažný čaj, po němž se lehce zpotí a tělo se tím ochladí. Ze stejného důvodu se v Číně jí lehce kořeněná jídla, která podporují krevní oběh a pocení, aby se tělo zbavilo přebytečného tepla.

Co se ale stane, když si v horku dopřejete studené pivo nebo ledovou tříšť?

Studené spustí topení

Ledový nápoj tělu ubližuje. Ostatně proto jsou studené nápoje sycené oxidem uhličitým, aby se přímo nedotýkaly stěny žaludku a tělo je vnímalo jako teplejší.

Aby se tělo dokázalo s ledovým nápojem nějak popasovat, musí ho nejprve ohřát. Teplo potřebné pro trávení dodává právě srdce, už tak dost namáhané okolním vedrem. Právě proto studené nápoje srdce ještě víc zatíží.

Z toho důvodu už řada kardiologů nedoporučuje pití studených nápojů lidem s onemocněními srdce, aby tím nezvyšovali riziko srdeční příhody.

A co když si ke studenému pivu dáme tučné jídlo?

Studené ztužuje tuky

Vepřová žebírka nebo voňavá opečená klobása zalitá sklenicí piva na terase vaší oblíbené hospůdky. To zní slibně! Ale jak si s tím poradí vaše tělo?

Jeden příklad za všechny. Co se stane, když dáte rozpuštěné máslo do ledničky? Zhoustne a ztuhne. Proč by tomu mělo být ve vašem těle jinak?

Tělo zpracovává tuky štěpením, ke kterému je potřeba teplo. Když zapijete tučné jídlo studeným nápojem, uděláte pro tělo medvědí službu. Ochladíte svoje zažívání, tuky ztuhnou a tělo je dobře nezpracuje. Usazují se pak v různých tkáních a v cévách.

Pití studených nápojů tak bohužel velkou měrou přispívá k nárůstu počtu kardiovaskulárních onemocnění na Západě, na rozdíl od východních zemí, kde si po obědě raději dopřejí vlažný čaj nebo bylinný odvar.

Jak se v horku šetrně zchladit a nepřetěžovat své srdce

  • Buďte citliví k signálům svého těla, když vám říká, že se chce schovat do stínu, nebo si v horkém dnu dát po obědě dvacet. Planoucí Oheň srdce ochlazuje Voda pocházející z ledvin a energie ledvin se nejlépe obnovuje odpočinkem a relaxací.
  • Chytře doplňujte tekutiny, abyste podpořili Jin a krevní oběh. Místo studených nápojů si v horkých dnech uvařte slabý mátový čaj, pijte nechlazenou vodu s citronem a čerstvou mátou nebo si dejte kousek melounu nebo okurky.
  • Jezte lehká jídla a zkuste hořké. Vlažná polévka, zeleninový salát nebo dušená zelenina vás v horku osvěží a doplní vám tekutiny a minerály. Vyzkoušejte lehce nahořklé potraviny, které vyhánějí z těla přebytečnou horkost jako je bílé zelí, čekanka, rukola, pampeliška nebo řeřicha.
  • Nepřepínejte se. Vaše srdce má co dělat, aby se vyrovnalo s horkem. Nepouštějte do přehnaných fyzických aktivit, při kterých se tělo snadno přehřeje. Místo posilování jděte na procházku, zacvičte si čchi-kung nebo si jděte zaplavat.
  • Vynechte kávu, alkohol a jiné povzbuzovače, které vás připravují o tekutiny a rozpalují Oheň srdce.

Termoregulace a čchi-kung

Klíčem k dobré termoregulaci je dobrý krevní oběh. Pokud obojí dobře funguje, je na tom dobře i naše srdce.

Potíže s krevním oběhem a termoregulací vás mohou včas upozornit, že není něco v pořádku, mnohem dříve, než se projeví skutečné problémy se srdcem. Vysoký krevní tlak, návaly horka nebo bušení srdce ukazují na přebytek Ohně srdce. Špatný krevní oběh, zimomřivost, zablokované klouby nebo ztuhlost zase na jeho nedostatek.

Čchi-kung je ideální cvičení, které podporuje oběh krve, aniž by vás vyčerpávalo. Když krev v těle dobře proudí, funguje lépe i termoregulace. Uvolní se přebytečné teplo z míst, kde se nahromadilo, zahřejí se místa, kde je tepla nedostatek (třeba studené ruce a nohy).

Čchi-kung podporuje zdraví srdce a cév

  • Pohyby čchi-kung se cvičí pomalu, zcela uvolněně a bez úsilí. Dýchání se zklidní a zpomalí. Svaly a klouby se uvolní. V těle se rozproudí energie, krev a ostatní tělní tekutiny, aniž by to namáhalo srdce.
  • Techniky práce s energií vám umožňují doplnit si rezervy energie a zbavit se vyčerpání. Naučí vás, jak ochladit Oheň srdce, pokud je příliš žhavý, nebo přesunout energii do okrajových částí těla, pokud je jí tam málo.
  • Techniky zdravotního čchi-kungu se zaměřují na jednotlivé soustavy orgánů, aby harmonizovaly a posílily jejich funkci. Léčivé zvuky a pohyby uvolňují přebytečné teplo a škodlivé látky z vnitřních orgánů, rozproudí v nich energii a nastolí mezi orgány rovnováhu.
  • Relaxační a meditační praxe čchi-kung rozvíjejí vaši schopnost se zklidnit a soustředit pozornost na to, co právě je. Soustředění a vyrovnanost velmi prospívají srdci, které vyčerpává neustálý stres, vzrušení, neklid a uspěchanost dnešní doby.

Co můžete udělat pro zdraví svého srdce a cév hned teď?

Vyzkoušejte hned teď své první 3 Orlí lekce čchi-kungu zdarma nebo si objednejte online kurz pro začátečníky, díky kterému se náš styl čchi-kung hravě naučíte.

Pavel Simon
Hlavní instruktor čchi-kung Orel v hnízdě
Komentáře