Jak si doléčit staré (ale i nové) zranění a příště už se nezranit

Věděli jste, že hodně lidí začíná s čchi-kungem proto, aby si doléčili staré zranění nebo se zbavili chronické bolesti? Chcete vědět, jak to čchi-kung udělá, abyste byli znovu fit a příště už se zbytečně nezranili?

Dobrá, trochu dobrá nebo špatná zpráva

Když se zraníte, třeba si zvrtnete kotník, poraníte koleno, zlomíte ruku nebo natáhnete šlachu, může to dopadnout trojím způsobem:

  • Dobře, pokud se zranění úplně zahojí a vy si na ně za pár dnů nebo týdnů už ani nevzpomenete.
  • Částečně dobře, kdy se sice zranění zahojí, ale znovu začne zlobit po několika měsících, nebo letech.
  • Špatně, když se zranění úplně nevyléčí. Občas (v nejhorším případě stále) se vám připomíná bolestí, otokem, omezenou hybností. Zkrátka místo toho, abyste byli zdraví, zůstává zranění s vámi a znepříjemňuje vám život.

Stejnou zkušenost můžete mít také po operaci, když se místo, kde vás operovali, nechce úplně uzdravit. Bolí, někdy pálí, je necitlivé nebo z něj máte povšechně „divný pocit“, protože už věci nejsou, jak byly dřív.

A navíc, zranění, které se úplně nezahojí, může postupně oslabovat i nezraněné části těla a vést ke vzniku dalších zdravotních problémů. Třeba tím, že zdravou část těla přetěžujete na úkor té nemocné. To už je pádný důvod s tím něco udělat.

Na vyléčení chronických potíží po zranění je přitom čchi-kung ideálním řešením.

Proč se zraněné místo pořád ozývá?

V místě zranění neproudí krev a čchi tak dobře, jak by měly. K poškozeným tkáním se proto nedostává potřebné množství kyslíku, energie a živin, které jsou nezbytné k rychlému uzdravení. Stejně tak se z nich obtížně odvádějí odpadní látky, které proces uzdravení zpomalují a komplikují.

Postupem času, jak se tělo uzdravuje, se cirkulace krve a čchi zlepšuje. Někdy se však neobnoví úplně a v místě zranění čchi neproudí dostatečně nebo stagnuje. Právě stagnace energie bývá příčinou bolestí, ztráty citlivosti, otoku, mravenčení, pálení nebo zkrátka toho, že se poraněné místo ne a ne zcela uzdravit.

Jak zlepšuje čchi-kung regeneraci po zranění?

Na odstranění stagnující čchi jsou ideální čchi-kungové pohyby. Ty rozproudí energii v celém těle a tím pádem i v místech, kde je proudění energie omezené nebo úplně zablokované. Pokud dokážete vhodně kombinovat pohyby s čchi-kungovými postoji a proudění energie díky nim posílit, postupně se bloků a omezení v proudu čchi zbavíte. Tím se zbavíte i vleklých problémů spojených se starým zraněním.

Funguje to stejně, jako byste na potoce měli hráz. Když do potoka přivedete víc vody a navíc zrychlíte její proudění, hráz se postupem času protrhne. Díky tomu může voda v potoce volně plynout, stejně jako čchi ve vašem těle.

Návrat ztracené ruky – zkušenost s Orlem v hnízdě

Jednou nám na seminář Orla v hnízdě přišli manželé Kohoutovi. Pánovi už mohlo být kolem 80, paní byla o málo mladší. Za sebe mám vždycky radost, když se do cvičení chtějí pustit starší lidé, protože u nich jsou pokroky největší a jsou brzy vidět. Někdy to dokonce vypadá, že s nimi díky čchi-kungu umíme dělat zázraky. Jako v příběhu paní Kohoutové:

„Před 14 lety jsem si nešťastnou náhodou zlomila pravou ruku v zápěstí. K lékaři jsem přišla sice včas, ale protože jim nefungoval rentgen, tak mi dali ruku jenom do dlahy a moc se mými obtížemi nezabývali. Po nějaké době jsem zjistila, že mám ruku celou nateklou, od zápěstí až k rameni a celou ztuhlou. Musela jsem podstoupit operaci, ale ani ta moc nepomohla. Ruka mě pořád bolela a hlavně byla necitlivá, jako by mi vůbec nepatřila, jako by to byla cizí ruka. To mě trápilo nejvíc, protože jsem se nemohla pořádně starat o domácnost a hlavně jsem byla nešikovaná a málo soběstačná i v takových maličkostech jako zapínání knoflíků u košile. Po více než deseti letech jsem se smířila s tím, že už se stav mé ruky asi nezlepší a tak jsem to i brala. V tu dobu jsme se společně s manželem přihlásili v Praze na čchi-kung Orel v hnízdě a já po půl roce pravidelného cvičení s překvapením zjistila, že se s mojí nemocnou rukou začíná něco dít. Nejdříve v ní při pohybech křupalo a pak se začala celá uvolňovat, chronický otok zmizel a co mě potěšilo nejvíce, bylo, že se mi do ní vrátil cit. Asi se ani nedá vypovědět, jak jsem byla šťastná, když jsem zjistila, že už je ta ruka zase moje!“

Rozpoudit čchi pomocí čchi-kungu přitom není nic složitého. Můžete začít klidně teď hned nebo pod osobním vedením Mistra Ješe Gyatso na některém z našich seminářů.

Dá se začít s čchi-kungem hned po zranění nebo operaci?

Určitě ano. Pohyby čchi-kung jsou jemné a šetrné a můžete s nimi začít, jakmile se na to budete cítit. Pozornost přitom věnujte zdravým částem svého těla. Uvolníte je a zlepšíte v nich proudění krve a čchi, které se pak dostanou i k poraněným částem těla. Přirozené sebeléčebné schopnosti těla se tím posílí a zranění se rychleji zahojí.

Když přidáte ještě relaxační a meditační techniky čchi-kung, uvolníte i svou mysl, zbavíte se pocitů strachu, úzkosti nebo hněvu a vaše uzdravení proběhne daleko rychleji.

K tomu ale drobné varování. Pokud chcete čchi-kung využít k léčení chronických problémů, je dobře cvičit pod vedením zkušeného učitele. On/ona totiž nejlépe vybere cviky, které pro vás budou vhodné a přizpůsobí je vašemu zdravotnímu stavu.

Jak vám čchi-kung pomůže předcházet úrazům a zraněním?

Čchi-kungem si vybudujete lepší citlivost ke svému tělu, získáte schopnost pohybovat se volně, ladně a bez úsilí, zlepšíte koordinaci pohybů a rovnováhu. Tím získá vaše tělo větší pružnost, bude zdravější a odolnější. Zároveň dokážete být víc teď a tady, soustředění a klidní, zaměření na to, co se děje právě teď. To všechno vám pomůže:

  • Předcházet situacím, které by mohly vést ke zranění, protože vnímáte, co se děje a dokážete včas reagovat na nebezpečí úrazu.
  • Zmírnit následky pádu nebo nehody, protože je vaše tělo pružnější a nepadá k zemi strnule, celé ztuhlé (silná čchi navíc může tělo při pádu ochránit a zabránit jeho poranění).
  • Vyhnout se poraněním svalů, vazů a kloubů vzniklým z dlouhodobého přetěžování a přepínání se, protože jste vnímaví k aktuálním potřebám svého těla a netrápíte ho víc, než kolik snese.
  • Rychleji se uzdravit, když už ke zranění dojde, protože je vaše tělo zdravé a silné a navíc máte k dispozici čchi-kung, abyste podpořili proces uzdravení.

Chcete přidat čchi-kung do svého života a zažít stabilitu, uvolnění a energii, kterou jeho cvičení přináší? Začněte teď hned z pohodlí svého domova nebo na některém z víkendových seminářů se Sifu Ješe Gyatso.

Pavel Simon
Hlavní instruktor čchi-kung Orel v hnízdě
Komentáře